Coaching voor opvolgers en hun familie bij bedrijfsopvolging

Ik ben Esther Reinders, opvolgerscoach en auteur van het boek Familiezaken zonder ruzie. Ik sta voor duidelijkheid en harmonie bij de opvolging van het familiebedrijf. Dat is anders dan wat andere overname-adviseurs doen, zij dienen met financiële of juridische adviezen het belang van de ondernemer. Dat is belangrijk, maar de meeste overnames gaan helaas mis vanwege slechte communicatie en slechte voorbereiding van de opvolgers. Dat is waar ik kan helpen. Ik ga als coach naast de opvolgers staan en ik begeleid familiegesprekken.

Wat ik doe
Gedurende een jaar of een halfjaar doe ik wat nodig is om het opvolgingsproces vlot te trekken. Ik ben beschikbaar als vertrouwenspersoon voor de familie en als personal coach voor de opvolgers. Tegelijkertijd ben ik gespreksleider en mediator waar nodig. Als opvolgerscoach kies ik het perspectief van de opvolgers, maar ik begeleid het hele gezin. Het doel is altijd duidelijkheid en harmonie, voor een succesvolle toekomst voor de familie en het bedrijf. Ik ga door tot de neuzen dezelfde kant op staan. Ik zorg voor een goede voorbereiding van de opvolgers en voor open communicatie tussen de gezinsleden.

Coaching nodig? Neem contact op

Hoe ik dat doe
Ik help opvolgers én overdragers om zelfbewuste en weloverwogen keuzes te maken. Dat doe ik in individuele coaching en daarnaast begeleid ik familiegesprekken. Tijdens coaching werken we aan persoonlijke ontwikkeling, zodat met name de opvolgers steviger in de schoenen komen te staan. Iedereen doet de ODC-drijfverenmeting en belangrijke thema’s zijn loyaliteit, verwachtingen en de familiedynamiek. Ook vaardigheden, talenten en ambities komen aan de orde en de mogelijke rollen binnen het bedrijf. Met broers en zussen onderzoek ik hoe ze het beste kunnen samenwerken. De familiegesprekken kunnen verschillende invalshoeken hebben. Meestal gaat het over het scheppen van duidelijkheid, maar soms moet er eerst iets anders verwerkt worden. Ik laat alle deelnemers het familieharmoniecontract ondertekenen, waarbij iedereen belooft om de relatie goed te houden met elkaar, wat er ook gebeurt.

Expertise en ervaring
Behalve coach en auteur ben ik ervaringsdeskundige op het gebied van opvolging. Samen met mijn man werkte ik in het technische bedrijf van mijn familie. Het bedrijf bestaat sinds 1910 en bestaat gelukkig nog steeds. Wij maakten echter de keuze om niet op te volgen. Na deze ervaring besloot ik om coach te worden. Ik volgde de tweejarige opleiding bij De Baak tot Mastercoach. Sinds 2015 ben ik gaandeweg steeds meer familiebedrijven en opvolgers gaan begeleiden. Om hen beter te kunnen helpen besloot ik ervaren opvolgers te gaan interviewen, omdat ik me in mijn werk niet alleen op mijn eigen verhaal wil baseren. Dit was tevens de aanleiding voor mijn boek Familiezaken zonder ruzie, die begin 2022 is uitgekomen.

Twee manieren van coaching bij opvolging van het familiebedrijf:

Coaching voor het hele gezin
Een jaar of een halfjaar lang ben ik vertrouwenspersoon, personal coach, mediator en gespreksleider voor het hele gezin. Ik kies altijd het perspectief van de opvolger, maar ik begeleid het hele gezin.

Coaching voor (potentiële) opvolgers
Dit is voor (potentiële) opvolgers die liever niet de familie en het bedrijf betrekken bij het persoonlijke proces. Vaak gaat het om het maken van een definitieve keuze om wel of niet te willen opvolgen. Enkele gesprekken kunnen helderheid bieden en je de zekerheid en stevigheid geven die je zoekt.

Wat heb je aan opvolgerscoaching? 
Coaching bij opvolging levert de volgende voordelen op:

  • Overtuigende besluiten: In coaching ontdek je wat je wilt en kunt. Volg je je eigen hart, of het ‘familiehart’? Coaching zorgt voor weloverwogen en zelfbewuste keuzes.
  • Persoonlijke en professionele ontwikkeling: Door de drijfverenmeting en de coachgesprekken leer je meer over wie je bent, waarom je doet zoals je doet, wat je blokkerende overtuigingen zijn en welke talenten je nog kan ontwikkelen.
  • Betere samenwerking met familieleden onderling: Door te kijken naar de familiedynamiek en door aandacht voor communicatievaardigheden verbetert de samenwerking.
  • Betere communicatie: Door persoonlijke groei, kennis van jezelf, begrip voor de ander en kennis van gesprekstechnieken, voer je betere gesprekken met familie én met anderen.
  • Voorkomen van conflicten: Door het maken van heldere keuzes, aandacht voor verwachtingen en het voeren van open en eerlijke gesprekken, krijgen conflicten geen kans om te escaleren.
  • Tevreden gezinsleden: Familiegesprekken hebben als doel dat iedereen gehoord wordt en dat het draagvlak voor de te maken keuzes wordt vergroot. Dat komt de algemene sfeer ten goede.
  • Duidelijkheid over de toekomst: Doordat beide generaties met elkaar in gesprek gaan, ontstaat er ruimte om afspraken te maken over de toekomst. Als gespreksleider daag ik beide partijen uit om concreet uit te spreken wat hij of zij wil.

“Het is mijn missie om bedrijfsovernames vaker succesvol én in harmonie te laten verlopen”

Esther Reinders

Bouwstenen coaching van familiebedrijven
Een coachtraject is altijd maatwerk. Afhankelijk van de vraag en het aantal deelnemers bouw ik een familiebedrijf coachtraject op uit de onderstaande bouwstenen.

Stap 1: Kennismaking
Na het eerste telefoontje of mailtje, kom ik graag langs om kennis te maken. Het is fijn om dan al iedereen te ontmoeten.

Stap 2: Plan en contract
Als de kennismaking leidt tot het besluit om mij als begeleider in te zetten, dan kom ik met een algemeen plan en een coachcontract. Daarnaast stuur ik de intakelijsten naar alle deelnemers. Bovendien zorg ik voor persoonlijk contact met alle deelnemers voordat we starten.

Stap 3: ODC-drijfverenmeting
We starten met de ODC-drijfverenmeting voor alle belanghebbende gezinsleden. De uitslag leert je veel over jezelf, over je ondernemerschap, over je talenten en je valkuilen. De uitslag bestaat uit zowel een persoonlijk profiel als een groepsprofiel.

Stap 4 en 5: Individuele coaching voor opvolgers
De uitslag van de meting draagt bij aan het plan voor de gesprekken. Afhankelijk van wat er nodig is, volgen er individuele gesprekken en familiegesprekken. Deze gesprekken vinden altijd plaats buiten het bedrijf. Iedereen ontvangt een soort werkmap om de persoonlijke ontwikkeling in bij te houden.

Stap 6: Afronding of vervolg
We sluiten af met het ondertekenen van het familieharmoniecontract. Soms is er nog meer te doen op het gebied van draagvlak binnen het bedrijf bijvoorbeeld. De ODC-meting kan ook zinvol zijn voor het MT bijvoorbeeld. Of misschien blijf ik aan als vertrouwenspersoon of coach voor de opvolgers.

Laten we kennismaken.

Klaar om aan de slag te gaan? Neem vandaag nog contact met mij op via info@zoondernemerzozaak.nl of 06-11003802 voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Ik kijk ernaar uit om je te ondersteunen bij jullie overnameproces!

Neem contact op