Een familiebedrijf overnemen zonder ruzie?

Hoe doe je dat?

Familiezaken zonder Ruzie is een boek voor opvolgers met ervaringsverhalen tips en inzichten van een opvolgerscoach.

Het boek Familiezaken Zonder Ruzie heb ik, Esther Reinders, als opvolgerscoach geschreven om de bedrijfsoverdracht van het familiebedrijf vaker harmonieus te laten verlopen. Het overdragen van een familiebedrijf gaat namelijk vaker fout dan goed. Ook als een overdracht zakelijk is gelukt, kan er helaas alsnog enorme emotionele schade zijn ontstaan in de familie.

Familiebedrijf overnemen is een life event
Het familiebedrijf overnemen; Ik, Esther Reinders stond zelf ooit voor die keuze. Uiteindelijk kozen mijn man en ik ervoor om het niet te doen. Op zoek naar ondersteuning bij deze lastige keuze, vond ik alleen informatie over hoe je een overname van het familiebedrijf financieel en juridisch goed regelt. Terwijl je als opvolger juist benieuwd bent naar persoonlijke ervaringen en tips van andere opvolgers. Het bedrijf overnemen van je ouders is tenslotte een levensbepalende keuze, het is een life event.

Bedrijfsovername familie gaat over emoties
Verhalen over opvolging blijken gevoelig te liggen. Het gevolg is dat er weinig te vinden is over wat het bedrijf overnemen van je ouders nou echt teweegbrengt. Daarnaast zijn de meeste boeken over opvolging geschreven voor de overdrager en niet voor de opvolger.

Familiezaken zonder ruzie

Lees ervaringsverhalen, tips en inzichten voor
opvolgers in het familiebedrijf. Zorg samen voor een
harmonieuze overdracht

Bestel het boek

25 opvolgers delen hun verhaal
Voor Familiezaken zonder ruzie sprak ik met 25 opvolgers in verschillende fases van hun carrière bij uiteenlopende familiebedrijven. Elke opvolger voelt de noodzaak om te vertellen over het life event dat een overname is en zo de opvolger beter voor te bereiden. Alle situaties en families verschillen, maar de problemen waar zij tegenaan lopen, zijn universeel. Naast de vele tips van de opvolgers trek ik zelf mijn coachende conclusies uit de interviews.

De cijfers over het overdragen van het familiebedrijf:

Kans op successen bij tweede generatie

Oorzaken mislukken overdracht

“Als opvolgerscoach is het mijn missie om overnames voortaan harmonieus te laten verlopen.”

Esther Reinders

Speciaal voor de opvolger van het familiebedrijf
Familiezaken zonder ruzie is speciaal geschreven voor de opvolger. Het is bedoeld ter inspiratie en ondersteuning bij elke fase. Onderwerpen als talent, broers en zussen, niet meewerkende familieleden, belangen, loyaliteit, verwachtingen, patronen en nog vele gevoelige thema’s blijven niet onbesproken. Dit boek is daarmee uniek, taboedoorbrekend en een bron van inspiratie en hulp voor opvolgers in deze belangrijke stap in hun carrière.

Familiezaken zonder ruzie

Lees ervaringsverhalen, tips en inzichten voor
opvolgers in het familiebedrijf. Zorg samen voor een
harmonieuze overdracht

Bestel het boek