Geen categorie

Door ziekte van zijn vader kreeg Mark eerder de regie dan verwacht

By 19 februari 2021 januari 31st, 2022 No Comments
Mark Niemeijer

Deel 16 van Verhalen van opvolgers

Ik spreek installateur Mark Niemeijer van J&J techniek terwijl het vriest dat het kraakt en er buiten een on-Hollandse hoeveelheid sneeuw ligt. Kortom, een drukke periode voor loodgieters. Toch heeft Mark tijd gemaakt om te vertellen hoe hij het bedrijf langzaam maar zeker en uiteindelijk sneller dan voorzien in z’n handen kreeg. Hij was ‘in shock’ toen zijn vader hem succes wenste toen hij een periode uit de running was vanwege ziekte.


De kiem
Omdat ik aan geïnterviewde kandidaten vraag of zij nog andere opvolgers kennen die ik zou mogen interviewen, heb ik meestal geen idee waar ik terecht kom. Dit keer is het toevalligerwijs weer een thuiswedstrijd. Het bedrijf zit vier straten verderop. In gesprek ontdekken we meerdere gemeenschappelijke kennissen en ik blijk zelfs het bedrijf goed te kennen waar zijn vader ooit gewerkt had. Daar is in de jaren negentig de kiem gelegd voor het ondernemerschap van Niemeijer senior. “Ik ging toen als jongentje van acht jaar al met mijn vader mee met zijn werk als servicemonteur”, vertelt Mark over die tijd.

Pa bijstaan
Het installatievak is hem met de paplepel ingegoten en dus was het logisch dat hij in de voetsporen van zijn vader Johan Niemeijer zou treden. Hij had liever nog wel wat langer elders gewerkt, maar toen hij 21 jaar was besloot hij om zijn vader bij te staan in het bedrijf. De naam J&J staat oorspronkelijk voor Johan en Jan, naar Marks vader en zijn zakenpartner Jan. In 2004 besloten de twee partners ieder een eigen weg te gaan en Mark zei tegen zijn vader: “Pa, ik help je er wel doorheen.” En zo kwam Mark eerder bij zijn vader te werken dan hij had gedacht, maar hij heeft er geen dag spijt van gehad. “Ik heb veel ruimte gekregen om me te ontwikkelen.”

Hard werken of netwerken
De opvolger zag zijn vader keihard werken, in het weekend en in de avonden en soms ten koste van een vakantie. Hoewel het duidelijk was dat Mark ooit overnamekandidaat zou zijn, twijfelde hij even of hij dit zo wel wilde. In 2012 hakte hij de knoop door en hij besloot het wel te gaan doen. “Ik heb aangegeven dat ik het anders wil. Ik wil wel een avond of zaterdag voor mezelf hebben en op vakantie kunnen.” Volgens Mark lukt hem dat nu ook omdat hij meer op zijn team leunt en bovendien zegt hij: “Mijn vader is een harde werker, ik ben een netwerker.”

Plotseling op de voorgrond
In 2015 werd Mark vennoot met de bedoeling om binnen enkele jaren volledig eigenaar te zijn. Krap een jaar later werd zijn vader behoorlijk ziek. Hij had maagproblemen en hij was volledig uit de running. “Mijn vader wenste mij ineens succes, hij gaf aan dat hij even wat minder ging doen”. Dit kwam voor de jonge opvolger als een shock, want nu kon hij zich niet meer achter zijn vader verschuilen. “Ineens stond ik op de voorgrond. Achteraf gezien was dit heel goed voor mij en mijn vader, eigenlijk had ik me geen betere wissel kunnen voorstellen.” Zowel zijn vader als zijn moeder werken nu nog in het bedrijf, maar dan in loondienst. In januari 2019 werd Mark officieel de nieuwe eigenaar.

Toekomst
Als echte ‘buitenman’, zoal hij zichzelf noemt is het voor hem belangrijk om een goed team om zich heen te verzamelen. Dat is waar hij momenteel mee bezig is. Hij nam de afgelopen twee jaar veel nieuwe mensen aan. De huidige club met 22 medewerkers hoeft van Mark niet veel groter te worden, want hij wil graag tussen de medewerkers blijven staan. “Ik wil iedereen graag goed kennen.” Als we het hebben over zijn twee jonge dochters, zegt hij dat hij graag ook vrouwelijke installateurs aan het werk zou willen hebben. Of zijn dochters ooit in zijn voetsporen zullen treden is nu nog ongewis, zij zijn 2 en 5 jaar oud.

Mark, dankjewel voor je medewerking!

Elke week een interview met een opvolger in je mailbox

Dit was slechts een blog. Het uitgewerkte interview wordt gebruikt voor het boek met als (werk)titel ‘Verhalen van opvolgers’. Via onderstaande knop ontvang je wekelijks een nieuw interview in je mailbox. Na inschrijving ontvang je het laatst gepubliceerde artikel. Het interview van Mark Niemeijer is verstuurd in de nieuwsbrief van 19 februari.

Stuur mij die verhalen!


Adres: Planthofsweg 51A
Oprichting: Johan Niemeijer 1997
Overname: Mark Niemeijer 2019
Grootte: 22 medewerkers