Geen categorie

Lisanne Benus, zesde generatie, maakt zelf drank van de oogst

By 5 november 2020 januari 31st, 2022 No Comments

Deel 4 van Verhalen van opvolgers

De routeplanner had keurig een route naar Kalkwijck Distillers in Vroomshoop uitgestippeld, maar toch reed ik hun monumentale boerderij stellig voorbij. Beelddenker dat ik ben, was ik op zoek naar drie grote kalkovens in het straatbeeld. Die bleken echter alleen nog in hun logo te bestaan en op een enkele oude foto. Ik was dus in de war. Misschien kwam het omdat ik me een levendige voorstelling had gemaakt van de verhalen van eigenaresse Lisanne Benus. Ik hoorde haar beeldend spreken tijdens een ondernemersevent en haar verhaal wilde ik graag delen in Verhalen van Opvolgers.

Dit is een interview uit 2019. Inmiddels hebben Lisanne en Christian een tweede kindje gekregen en als ik Lisanne in juni 2021 spreek, is Lux pas net 5 weken oud. Alles gaat goed met moeder en kind. In de coronatijd maakte Kalkwijck Distillers tijdelijk handalcohol voor lokale zorgaanbieders. De overheid verleende een tijdelijke vrijstelling om dit te mogen produceren. De vrijstelling is ondertussen verlopen en het bedrijf richt zich weer op de drank.

Enfin, ik moest de auto draaien op een landweggetje naast de boerderij. Ruim op tijd, dat wel, reed ik de historische oprijlaan op, over vastgereden grind met aan weerszijden twee statige oude bomenrijen. De blaffende hond zat gelukkig in het hok toen ik uitstapte. Ja, een hond hoort helemaal thuis op het boerenerf, maar daar ben ik als ‘vreemde op het erf’ nooit zo ontspannen bij. De kust bleek veilig en ik stapte enigszins op mijn hoede uit om vervolgens een zoete fruitige geur van gist en alcohol te volgen naar de ingang.

Portretten

Bij de voordeur werd ik vriendelijk onthaald door Christian Broekhuizen, de man van Lisanne. Hij nam me mee door smalle hoge gangen en een klassiek ingericht winkeltje vol likeuren en jenevers. Lisanne’s mannelijke voorouders keken vanaf de zwart-wit portretten aan de muur instemmend toe. Ik trof haar met baby Max (toen 3 maanden oud) in het bruin café, de ontvangstruimte van het bedrijf. Max lag rustig te slapen in de wandelwagen op armlengte afstand van de koffietafel waar ook hulp Gerben z’n pauze hield. Ik schoof gezellig aan.

Eerste vrouw

Ik ben op een plek waar geschiedenis en familie een zeer grote rol spelen. Het akkerbouwbedrijf is al twee eeuwen oud en de familie woont sinds 1904 in deze in Groningse stijl gebouwde boerderij. Lisanne is de eerste vrouw in de reeks bedrijfsopvolgers. Ze is ook de eerste die iets anders doet: sterke drank distilleren van eigen oogst. Het was een idee van haar vader en Lisanne bleek een bijzonder reuk- en smaaktalent te bezitten om dit werk te kunnen doen. Haar broer Marnick Benus runt nu het akkerbouwbedrijf.

Gevallen voor de drank

Decennialang werd de geoogste gerst verkocht aan bekende bierbrouwers. Vader Bert Benus wilde onderzoeken of hij zelf ook eens wat van zijn oogst in de markt kon zetten. Lisanne, die de opleiding detailhandel deed, ging in 2007 stage lopen bij Ter Braak slijterij in Hengelo. “Ik ben toen gevallen voor de drank”, zegt ze serieus. Ze ziet mijn wenkbrauwen optrekken en ze vult aan: “In positieve zin dan”. Ze leerde het vak in Zuid-Duitsland waar ze een zomer intern verbleef. In 2009 startte ze als twintigjarige met twee jenevers en twee likeuren in het assortiment. Nu, tien jaar later, maakt ze twaalf producten en enkele specials. Ze heeft haar neus inmiddels verzekerd.

Lisanne, enorm bedankt voor je tijd en medewerking!

Ontvang het hele interview en volg het ontstaan van het boek

Dit was slechts een blog. Wil je het hele interview met Lisanne lezen? Schrijf je dan in via onderstaande knop. Daarna krijg je elk nieuw interview toegestuurd en zo volg je het ontstaan van het boek met Verhalen van opvolgers.

Stuur mij die verhalen!

Kalkwijck Distillers produceert en verhandelt  jenevers, likeuren en whisky’s. https://www.kalkwijckdistillers.nl
Adres: Tonnendijk 176, Vroomshoop
Oprichting: 1803 als akkerbouwbedrijf in Drenthe. In 1900 verhuisd naar Vroomshoop.
Overname: In 2009 werd voor het eerst gestookt met eigen oogst

Akkerbouwbedrijf

30 hectare in Vroomshoop en bij Almelo 8 hectare. Verbouwt met name gerst, rogge en mais. Soms aardappelen en suikerbiet. Inmiddels gerund door de zesde generatie, de broer van Lisanne. Familiebedrijf sinds 1803