Duidelijkheid over opvolging van het familiebedrijf met behoud van harmonie

De opvolging en overdracht van het familiebedrijf is een complex onderwerp, zowel zakelijk als privé. Er moeten ingewikkelde keuzes gemaakt worden en het liefst met behoud van de goede familierelaties. Dit geldt voor de ondernemer, maar ook voor de kinderen. De overdrager heeft vaak een financieel adviseur die zijn belang behartigt, maar wie staat er naast de opvolger? Ik begeleid families tijdens het overnameproces vanuit het perspectief van de opvolger(s).

Open communicatie
Opvolging is een life event waarvan de impact niet onderschat mag worden. Het is nogal wat om in de voetsporen van je ouder(s) of voorouders te treden. Voor ondernemers is het ook niet niks om alles waarvoor je jarenlang keihard gewerkt hebt over te dragen en uiteindelijk los te laten. Zo’n belangrijke gebeurtenis gaat onvermijdelijk gepaard met spanningen en gevoeligheden. Open communicatie is dan essentieel, want uit onderzoek blijkt dat slechte communicatie de eerste redenen is voor het mislukken van bedrijfsovernames. Gebrekkige communicatie, maar ook het gebrek aan vertrouwen brengen de overdracht én het voortbestaan van het familiebedrijf in gevaar.

Coaching nodig? Neem contact op

Duidelijkheid en harmonie
Ik zie het als mijn missie om de opvolging van het familiebedrijf vaker succesvol én in harmonie te laten plaatsvinden. Daar is duidelijkheid voor nodig, zowel van de overdrager als van de opvolger. Als opvolgerscoach sta ik naast de (potentiële) opvolgers en ik begeleid de hele familie bij het overnameproces. Ik ben de persoonlijke coach voor de kinderen, soms ook voor de ouder(s) en ik ben de gespreksleider voor de familiegesprekken. Het vergroten van ieders zelfkennis en de open gesprekken helpen om misverstanden en ernstige conflicten te voorkomen.

“Het is mijn missie om bedrijfsovernames vaker succesvol én in harmonie te laten verlopen”

Esther Reinders

Voordelen van begeleiding bij opvolging
Ik geloof dat handelen en wandelen met familie heel goed kan, als de communicatie maar open is. Opvolgerscoaching leidt tot:

 • Duidelijkheid over de toekomst
 • Familieharmonie door begrip voor elkaars perspectief
 • Minder conflicten door kennis van elkaars verwachtingen
 • Het vergroten van het wederzijds vertrouwen
 • Meer zelfkennis, door uit te zoeken wat je nou echt wilt en kunt
 • Duidelijke, weloverwogen en zelfbewuste keuzes
 • Betere gesprekken met elkaar
 • Zicht op toekomstige rollen in het bedrijf
 • Betere samenwerking
 • Goede voorbereiding van de opvolger(s)
 • Soepele overgang
 • Heldere afspraken

We zijn klaar als iedereen blij is met de keuzes voor de toekomst!

Mijn aanpak
Ik help opvolgers én overdragers om zelfbewuste en weloverwogen keuzes te maken. Dat doe ik in individuele coaching en daarnaast begeleid ik familiegesprekken. Hoe ik dat doe, lees je bij mijn aanpak. 

Kan ik helpen?
Ik kom graag eens vrijblijvend sparren over bedrijfsopvolging. We kunnen dan kennismaken en onderzoeken waar jullie in het proces zitten en wat opvolgercoaching voor jullie kan betekenen. Bel of mail voor een afspraak, ik kom graag langs. Neem contact op via info@zoondernemerzozaak.nl of telefonisch op 06-11003802.

Laten we kennismaken.

Ik kom graag langs voor een kort gesprek over jullie situatie en om meer uitleg te geven over familiebedrijf coaching. Neem vandaag nog contact met mij op via info@zoondernemerzozaak.nl of 0611003802.

Neem contact op