Geen categorie

Opvolging vroeg veel geduld van Bob van den Brink

By 5 februari 2021 januari 31st, 2022 No Comments

Deel 14 van Verhalen van opvolgers

Met ‘Verhalen van opvolgers’ heb ik mezelf nogal wat op de hals gehaald. Praten over zoiets gevoeligs als opvolging, vindt niet iedereen direct een goed idee. Het kost soms wat overtuigingskracht om opvolgers over te halen om mee te doen. Gelukkig merk ik ook dat de meeste opvolgers heel goed begrijpen wat het nut is van het delen van hun verhaal en daarom toch ingaan op mijn interviewverzoek. En zo ging het precies bij Bob van den Brink. Hij nam in 2012 het bedrijf Mees van den Brink slangen & koppelingen over van zijn vader. De rode draad door zijn verhaal? Geduld. En dat heeft zowel mooie als moeilijke kanten.


Respect
Bob wist van kinds af aan al dat hij zijn vader wilde opvolgen. Hij vindt niets mooier dan dit bedrijf nu te mogen leiden en hij heeft letterlijk nooit wat anders gewild. Maar het heeft lang geduurd voordat hij ook echt zeggenschap had. Het proces van de overdracht ging heel geleidelijk en dat vroeg soms om heel veel geduld. “Ook toen ik al officieel de nieuwe eigenaar was, ging het personeel nog eerst naar mijn vader voordat ze bij mij kwamen.” Toch voeren dankbaarheid en respect de boventoon voor wat zijn vader eigenhandig heeft opgebouwd. Mees van den Brink Groep bestaat nu uit 12 locaties in Nederland en over de grens en er werken 140 mensen.

Koppig
De oprichter Mees van den Brink had tegen Bob gezegd dat hij het mocht zeggen als hij z’n zoon voor de voeten zou lopen. “Dat heb ik ook geregeld tegen hem gezegd”, zegt Bob. Toch kan hij nu, negen jaar na de overname pas echt zeggen dat hij sinds enkele jaren echt zelf de besluiten neemt. Zijn vader werkt er nu nog twee dagen in de week en dat vindt Bob vooral fijn. “Ik vind het fijn dat hij hier nog is. Hij is altijd een handige vraagbaak geweest en hij heeft soms hele goede ideeën. Ik heb ook wel veel geleerd van de ‘dingetjes’ die we gehad hebben. Je gaat elkaars mening uiteindelijk accepteren en ik ben in gaan zien dat ikzelf ook koppig kan zijn.” Zelf noemt hij het ‘bewijsdrang’. “Ik wilde bewijzen dat ik het kan, maar dan op mijn eigen manier.”

Reorganiseren
Toen Bob uiteindelijk de vrijheid had om het bedrijf zo in te richten zoals hij dat wilde, heeft hij het grondig aangepakt. Zijn vader was in de jaren zeventig bij huis gestart met het slangenbedrijf, nadat hij gestopt was als brandblusser-controleur. Hiervoor moest hij af en toe een blusslang vervangen en inkopen en zo kwam hij op het idee om meer soorten slangen te gaan verkopen. De hete zomer in 1976 gaf hem een vliegende start, toen hij veel zaken kon doen met boeren die het land moesten sproeien. Daarna is het bedrijf gestaag gegroeid. Modernisering was daarom nodig. Het bedrijf werd zo groot dat processen beter ingericht moesten worden. “Mijn vrouw kende een man met een Lean black-belt. Hij heeft de organisatie geholpen om de processen efficiënt te maken. “Daar ben ik trots op; dat we continue en iedere dag werken aan verbetering.”

Bob, dankjewel voor je openhartigheid!

Elke week een interview met een opvolger in je mailbox

Dit was slechts een blog. Het uitgewerkte interview wordt gebruikt voor het boek met als (werk)titel ‘Verhalen van opvolgers’. Via onderstaande knop ontvang je wekelijks een nieuw interview in je mailbox. Na inschrijving ontvang je het laatst gepubliceerde artikel. Het interview van Bob van den Brink is verstuurd in de week van 5 tot 12 februari.

Stuur mij wekelijks die verhalen!


Adres:
Tolstraat 26, Haaksbergen
Oprichting: Mees van den Brink, 1974
Overname: Bart en Bob van den Brink, 2012
Grootte: 140 medewerkers, 12 locaties in binnen- en buitenland