Geen categorie

Pauline Hilbrink werd vaak ontslagen door haar ouders

By 5 november 2020 januari 31st, 2022 No Comments

Deel 3 van Verhalen van opvolgers

Een vrouw in een mannenwereld. Zo is Pauline Hilbrink wel te typeren als directrice van het internationaal opererend standbouwbedrijf Expovorm international. Ze werkt over de hele wereld en toch had ze even tijd om met mij te praten. We zijn zakelijk gezien bijna buren, maar dat gaf niet de doorslag. Haar officemanager maakte haar enthousiast voor mijn project en boek. Dus maakte ze een uitzondering.

Dit verhaal is uit 2019. Expovorm ziet er in 2021 heel anders uit door de impact van corona. Het personeelsbestand werd noodgedwongen gehalveerd en de bedrijfsstrategie werd omgegooid nu de beurzen niet meer doorgaan. Expovorm bouwt o.a. showrooms of ze zorgen voor losse reclame-elementen. Verder mochten ze meebouwen aan een heel aantal vaccinatiecentra in het land. Pauline: “We voelen weer positieve energie”.

Zo zit ik tegenover deze stoere dame die met haar lange rossige vlecht een ware ginger is. Haar stem is helder en duidelijk en ze komt over als iemand die weet wat ze wil. “Uit het assessment van de Jong & Laan kwam dat ik dominant kan zijn, maar dat is een hele handige eigenschap in deze rol”, legt ze uit. Toch is het zeker niet één en al zakelijkheid wat ze uitstraalt, want Pauline is ook zeer creatief. Zo is ze behalve eigenaresse ook tekenaar. Ze mag graag de stands ontwerpen.

Prinsjesdag

Getallen en data daarentegen, zijn niet aan haar besteed. Daarvoor heeft ze zakenpartner, zwager en mede-eigenaar Gerwin Altena. “Hij gaf mij een pen met ingegraveerde datum toen we tekenden voor de overname. Typisch iets voor hem”, zegt ze met een lach. Toch weet ze de datum uit het hoofd; de derde dinsdag van 2015. Prinsjesdag.

De taken verdeeld

Het zal niet verbazen dat Gerwin verantwoordelijk is voor de financiële kant van het bedrijf. Hij nam deze taak over van Ineke Hilbrink, de moeder van Pauline. Vader Peter Hilbrink droeg bij de overname zijn taak als technisch en creatief directeur over aan Pauline. Samen vormen Gerwin en Pauline een perfecte team. Dat was ook het oordeel van het accountantsbureau toen zij een overnameadvies uitbrachten.

Loslaten

Vanuit de ruimte waar Pauline Hilbrink mij ontvangt, kijk ik uit op de kantoortuin van haar bedrijf. Er is veel bedrijvigheid en in de hoek zit een man onverstoord aan een bureau te werken. Later begrijp ik dat hij haar vader is. Hij werkt nog altijd in het bedrijf en hij kan zich sinds de overname meer richten op de complexere opdrachten waar veel techniek bij komt kijken. “Het heeft me verbaasd hoe gemakkelijk hij zijn rol heeft losgelaten. Hij geeft ons alle ruimte om eigen beslissingen te nemen”, vertelt Pauline over haar vader. Peter reist nog altijd de hele wereld over voor Expovorm. “We zitten overal, van Canada tot Australië en van Argentinië tot Abu Dhabi”.

Vaak ontslag

Pauline had nooit gedacht dat ze eigenaar zou worden van Expovorm. Haar ouders, die het bedrijf in 1987 startten, moesten haar geregeld ontslaan in haar jonge jaren. Ze nam haar vakantiewerk niet zo serieus en als het mooi weer was, zorgde ze gewoon dat ze eerder weg kon. “Ik poetste alleen de bovenste paar aluminium profielen die in de werkplaats lagen opgestapeld, zodat het leek dat alles schoon was’. Haar ouders waren onverbiddelijk en ontsloegen haar tot een paar keer toe. “Het personeel was soms verbaasd dat ik even later gewoon weer werd aangenomen. Ik had dan via mijn moeder geregeld dat ik weer aan het werk kon”.

Begonnen als stagiair

Ze volgde de opleiding vormgeving, reclame, presentatie en communicatie en toen ze daarvoor nergens een stage kon vinden, kwam ze wederom bij Expovorm terecht. Dit keer lieten haar ouders haar niet zomaar toe. Ze moest echt beloven om zich aan de regels te houden en om haar best te doen. Ze werd tekenaar. Ze rondde haar stage af en ze bleef. Pauline ging nooit weer weg en ze spijbelde zelfs van school om haar werk goed te kunnen doen.

Onderzoek

De overname was geen vanzelfsprekendheid, want haar ouders hadden niet perse voor ogen dat een van de drie dochters de opvolger zou zijn. Haar ouders lieten een overname-onderzoek verrichten om te zien wie mogelijke overname kandidaten konden zijn. Haar ouders vonden dit belangrijk voor de continuïteit voor het bedrijf en het personeel. Pauline en haar zwager Gerwin ondergingen een assessments om te bepalen of zij geschikt waren. Er werd ook bekeken op welke manier de overname het best vormgeven kon worden. Pauline bleek het meest geschikt als technisch en creatief directeur en Gerwin als financieel directeur.

Pauline bedankt voor je medewerking!

Om de week een interview met een opvolger in je mailbox.

Dit was slechts een blog. Het uitgewerkte interview wordt gebruikt voor het boek met als (werk)titel ‘Verhalen van opvolgers’. Via onderstaande knop ontvang je tweewekelijks een nieuw interview in je mailbox. Na inschrijving ontvang je het laatst gepubliceerde artikel. Het interview met Pauline Hilbrink is in de nieuwsbrief van 23 april 2021 verzonden.

Stuur mij die verhalen!

Expovorm international  bouwt stands voor klanten over de hele wereld.
expovorm.nl
Adres: Kolthofsingel 15a, Almelo
Oprichting: 1987
Overname: Prinsjesdag 2015
Personeel: 12 vast (2021)