Blog

Wat wijzigt er in de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) voor familiebedrijven in 2025?

By 22 november 2024 december 3rd, 2024 No Comments

Het gonst in familiebedrijven-land van de geruchten dat opvolging heel moeilijk wordt gemaakt in Nederland. Er staat iets te gebeuren met de belasting, met de BOR (bedrijfsopvolgingsregeling). Ik hoorde dat ook en ik wilde nu weleens weten wát er nou exact en precies aan de hand is en welke gevolgen dat heeft voor familiebedrijven. Een helder overzicht.

Ik zeg altijd dat geld niet je eerste zorg zou moeten zijn als je bezig bent met de overdracht van het familiebedrijf op je zoon of dochter. De familie-neuzen moeten dezelfde kant op staan! Dat is zo, maar ik begrijp ook dat een goede financiële overname onmisbaar is (al is het niet je grootste risico!). Dus daarom eerst het goede nieuws -voor wie dat dacht te hebben gehoord- de BOR wordt niet afgeschaft of zo, het blijft gewoon bestaan. Op 14 november 2024 heeft de Tweede Kamer ingestemd met wijzigingen. Of dat gunstig is of niet hangt af van jouw situatie. De wijzigingen hebben met name gevolgen voor grote bedrijven.

Wat betekenen de wijzigingen in de BOR En DSR* voor de opvolging in 2025?

  • Makkelijke overdracht voor kleine familiebedrijven: Als het bedrijf een waarde heeft van minder dan €1,5 miljoen, kun je profiteren van de belastingvrijstelling. Dit kan de overdracht makkelijker maken.
  • Meer belastingdruk voor grote familiebedrijven: Je zult waarschijnlijk meer belasting moeten betalen over het deel dat boven de €1,5 miljoen uitkomt. Dit kan financiële druk geven, vooral bij bedrijven met veel vermogen in bijvoorbeeld machines, gebouwen of grond.
  • Opvolgen kan sneller: Doordat de zogenaamde dienstbetrekkingseis verdwijnt, kun je als zoon of dochter eerder in het proces betrokken worden, zelfs zonder al jaren in het bedrijf te werken.
*doorschuifregeling
Workshop Oriëntatie op opvolging

Even dit. Ik ben opvolgerscoach en auteur van het boek Familiezaken zonder ruzie, maar ik ben geen fiscalist of accountant. Ik ben behalve ’trusted advisor’ voor familiebedrijven ook oud-journalist en gemeenteraadslid in Almelo, dus dat komt soms goed van pas. Geld en belastingregels zijn niet bepaald mijn ding, maar helderheid scheppen dan weer wel. Dus even een disclaimer tussendoor: Een goede financiële of fiscale overdrachtsregeling is nog geen garantie op een harmonieuze overdracht. Dat is waarvoor je wél bij mij terecht kan. Als je daarover meer wilt weten, vertel ik je daar graag meer over of lees meer op mijn website.

Wat is de BOR eigenlijk?
De Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) is een belastingregeling in Nederland die ervoor zorgt dat familiebedrijven bij overdracht (bijvoorbeeld door schenking of erfenis) minder belasting hoeven te betalen. Het doel is om te voorkomen dat hoge belastingen leiden tot verkoop of financiële problemen. De regeling biedt vrijstellingen voor schenk- en erfbelasting.

Drie jaar meewerken hoeft niet meer!
Wil je in 2025 het familiebedrijf wil overnemen van je ouders? Dan wordt dat iets gemakkelijker. Het is vanaf 2025 niet meer nodig dat de zoon of dochter al drie jaar in het bedrijf werkt. Dit maakt de regeling flexibeler, bijvoorbeeld als een kind pas net betrokken is bij het familiebedrijf. De afschaffing van de dienstbetrekkingseis maakt het eenvoudiger voor opvolgers die bijvoorbeeld nog studeren of net beginnen in het bedrijf, om toch gebruik te maken van de regeling.

Grote bedrijven betalen meer
Kleine bedrijven ontspringen de dans en hebben eerder kans op een volledige vrijstelling van erf- of schenkbelasting. Dat bedrag is namelijk met bijna drie ton verhoogd naar 1,5 miljoen euro. Voor alles boven dat bedrag was voorheen 83% vrijgesteld van belasting, maar dat wordt nu 75%. Dit betekent dat je over een groter deel van het vermogen belasting moet betalen als je het bedrijf van je vader of moeder overneemt. Het maakt ook uit waarvoor je het vermogen gebruikt, want het gaat om het vermogen dat nodig is voor het bedrijf. Investeringen in bijvoorbeeld vastgoed vallen niet meer onder de regeling.

De BOR wordt in 2026 verder versoberd!
Houd de politiek in 2025 in de gaten om te weten wat er nog meer wijzigt per 2026. Er zitten nog enkele wijzigingen in de pijplijn. Die wijzigingen hebben onder andere betrekking op het soort aandelen en op hoe lang je het bedrijf moet voortzetten. Ook maken ze het moeilijker om misbruik van de regeling maken. 

Het grootste kapitaal is de familieharmonie
Neem de tijd voor bedrijfsopvolging en neem geen overhaaste besluiten vanwege fiscale voordeeltjes. Laat een fiscalist of adviseur berekenen wat de nieuwe regels voor jullie situatie betekenen. Echter, een overhaast en niet goed besproken besluit kan zorgen voor spanningen in de familie. Weet dat een slechte financiële planning slechts een kleine oorzaak is voor het mislukken van overnames. Het allergrootste risico loop je door slechte communicatie en een slechte voorbereiding van de opvolger(s). Het is mijn missie om daar wat aan te veranderen als opvolgerscoach. Wil je daar meer van weten? Bel of mail mij dan voor meer informatie.

Bronnen: FBNed, Staatscourant 2024-36889 , diverse accountants-webpagina’s en ChatGPT.

Elke week Kennis, tips en blogs ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief Opstekers voor opvolgers.